Göta kanal – Iskallt uppdrag

15 februari, 2014

Om äventyret

Efter vår löpning från Turkiet fick Carina och jag frågan om vi ville göra ett äventyr för en mässa i Göteborg. Vi grubblade, men tyckte springa 50 mil lät för lätt. Men paddla – på vintern! Det ville vi lära oss. 

Kort om äventyret här

Övervinna rädslor

Jag var rädd för att frysa. Jag har även länge varit rädd för att hamna under isen och inte hitta tillbaka till vaken, och drunkna. Vi skaffade torrdräkter och övade kamraträddning under vintern, vi lärde oss ta med varm dryck i termos, göra eld och torka kläder. Vi lärde oss hacka oss genom tunn is och att staka oss fram med skidstavar i kajaken om isen var tjockare. Vi lärde oss hålla oss torra och varma.

Resultat

Vi kom fram, som planerat, och hade en ibland överjordiskt vacker paddling i de vinterbleka färgerna. Vi höll på råka riktigt illa ut när vi gick ut i 12 m/s med vågorna rakt bakifrån, från öppet hav. Vi balanserade på vågkammarna med en bergssida bredvid oss. Trillade vi i skulle vi vara chanslösa. Det vi lärde oss av det var att vi faktiskt kunde hantera situationen – och om vi gör om det ska vi se till att ha övat än mer på eskimåsväng, stöttning och paddling i riktigt hårt väder. Jag lärde mig framförallt det vackra i att tomglo i elden på kvällarna och att bara vara ute i det enormt vackra och ödsliga, som skärgården ofta är om vintern. 

Ladda ner dagbok

Fakta

Iskallt uppdrag

 

datum: 15:e februari – 23:e september 2014

aktivitet: paddla tillsammans med Carina Borén, från Stockholm till Göteborg, mitt i smällkalla vintern, via bland annat Göta Kanal som är tömd på vatten  

målsättning: utmana min rädsla att drunkna under isen och att uppleva skärgården under vintern. Samt, naturligtvis, se om vi klarar det!