Att segla sitt eget hav

17 november, 2011

Om äventyret

Mina vänner Anna-Marie och Cato köpte en segelbåt utan att kunna segla. De drömde om att segla från Nya Zeeland, där båten låg, till Fiji och sedan segla runt i Fijis övärld. När jag läste om deras planer fanns en obeveklig röst i mitt inre – jag vill följa med! Några minuter efter att jag skickat frågan fick jag svaret – JAAAA! Jag var välkommen. 

Läs om hela äventyret här

Övervinna rädslor

Jag var rädd för hur det skulle kännas att ha 4000 meter vatten under mig och inget land i sikte, att någon av oss skulle falla överbord och de andra inte kunna hitta det lilla huvudet som låg och guppade i det stora havet, att jag inte skulle vara tilläckligt kompetent att kunna segla ”Duva”. Jag försökte lära mig segla genom öva segla jolle och en mindre segelbåt tillsammans med vänner.

Resultat

Vi kom fram, precis som planerat, men jag lärde mig inte segla. Det visade sig rätt meningslöst att jag läst en kustskepparkurs, det finns ingen kust mellan Fiji och Nya Zeeland. Jolle är bra att kunna segla, men det innebar inte att jag förstod virrvarret av tampar och rep ombord på 40-fotaren ”Duva”. Tack och lov hade vi fint väder. Jag fick lita till Anna-Maries och Catos kompetens, när jag inte kunde så mycket själv. Det var en fantastisk känsla att sitta i mitten på en blå skiva och oavsett hur länge vi höll på fanns det bara vi i hela världen och vi var alltid i mitten av den blåa skivan. Lärdomen blev att jag behöver förbereda mina äventyr bättre, göra mer research, lära mig mer samt att jag kanske förbereder mig för mycket ibland. Ibland räcker det med tur, bra väder och vänner för att klara saker. 

Fakta

Att segla sitt eget hav

 

datum: 17:e till 25:e: november 2011

aktivitet: segla från Fiji till Nya Zeeland tillsammans med Anna-Marie Haugen och Cato Hofstad 

målsättning: komma fram till Nya Zeeland och att få uppleva hur det var att befinna sig på öppet hav under så lång tid.  Vi reste omkring i två månader på Nya Zeeland efteråt i en ombyggd Toyota Hiace som blev totalt översvämmad när en flod, där vi parkerat, steg hastigt, men det är ett annat äventyr….