Blogg:

Likheten mellan mig och Madonna

2019 07 4

 

Jag sitter i en soffa med en filt över benen. Utanför strilar regnet. Havet är i uppror och trädgrenarna viftar ivrigt, ungefär som om Sverige hade gått vidare till semifinal i VM. Jag är på en löpning från Kungsbacka till Revingehed men just idag har jag tagit paus. Det finns något annat som lockar. Jag vill skriva!!!

Jag håller på med en föreläsning om mod. Den 15:e oktober kl 13 ska jag stå ensam på Scalateaterns scen i två och en halv timme inför 250 personer och lära dem allt jag kan om mod. Jag vill beröra, få publiken att vrida sig av skratt och av förtvivlan, få dem att leva med i varenda sekund av föreläsningen och gå därifrån med ett leende på läpparna, en större tro på mänskligheten och mod att leva just det liv som de vill leva. Jag är inte så mycket äventyrare längre. På senare tid har jag sprungit mindre och skrivit mer. Jag har insett att jag har en ny identitet: Jag är storyteller. Eller sagotant. Statusen sagotant har jag inte riktigt uppnått än, jag har inte den där magin som en riktigt väl förankrad folksaga har i den mänskliga själen. Men jag är på väg! Och jag älskar det!

Jag vet inte hur många timmar jag lagt på den här föreläsningen. Jag har tagit in Pontus, komiker, dramatiker, skådespelare och regissör för att hjälpa mig bli än duktigare som berättare. Han lär mig skriva manus, något jag aldrig gjort förut. Först fattade jag inte vitsen men nu när jag sitter och färglägger känslorna som finns i de olika styckena och meningarna förstår jag. Föreläsningen blir så mycket mer exakt så här. Jag raderar och skriver om, får in mycket mer material på den tid jag har till förfogande. Jag slipar och finlirar och jag älskar varje sekund av det! En del av min löpning är faktiskt att jag smitit hemifrån för att vara ifred med mitt skrivande och läsande. Jag läser en bok om kärlek och rädsla och hur de påverkar våra länder och jag tycker den är vansinnigt intressant. Nu får jag äntligen ägna all min tid åt enbart mina tankar, det som ger mig input och det jag vill skapa.  Det är lyx!

Jag har haft många identiteter genom tiderna. Duktig-i-skolan-flicka, fotbollsspelare, ingenjör, chef, löpare, egenföretagare, föreläsare och nu, sagotant. Jag känner mig som Madonna, som ändrar skepnad hela tiden.  Det finns något lustfyllt i det, jag brukar kalla mig för amöba. Jag vill inte definieras, jag vill vara den jag är. Just nu. I nästa ögonblick är jag någon annan. Det är ett skönt liv.

Att jag numer är sagotant betyder inte att jag slutar springa. Visst finns löpningen där, hittills är den alltid med mig. Den har bara en annan prio. Jag märker hur jag låter andra saker ta mer plats, och det är helt i sin ordning. Efter manuset kommer konsten att uttrycka alla känslor, lyckas hantera de snabba vändningarna mellan dem, att vara närvarande och kommunicera med publiken, att memorera 22 stycken tätskrivna A4-sidor med text och att lyckas slappna av när det väl gäller. Det är med föreläsningar som sexdagarslopp; de är komplexa och utmanande och det är just det som gör dem roliga. Se där, kanske finns det något konstant i mitt liv i alla fall!

Vill du komma på föreläsningen, boka biljett här – eller be din chef eller bolag boka, så blir ni fler som delar upplevelsen.